Studia Pontica, A journey of exploration in Pontus, vol I

Το έργο Studia Pontica είναι τρίτομο

Ο Anderson, John George Clark (6 Δεκεμβρίου 1870 – 31 Μαρτίου 1952) ήταν Σκωτσέζος κλασικός μελετητής και καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τα έτη 1927 έως 1936.

Το έργο Studia Pontica είναι τρίτομο. Στο πρώτο βιβλίο, Studia Pontica. A journey of exploration in Pontus (Σπουδές Πόντου. Ένα ταξίδι εξερεύνησης του Πόντου) περιγράφεται η αρχαιολογική αποστολή την οποία πραγματοποίησε ο J. G. C. Anderson το έτος 1896 μαζί με τους John Arthur Ruskin Munro (J. A. R. Munro) και F.B. Welch στην περιοχή του Πόντου. Μερικές από τις περιοχές που επισκέφθηκαν ήταν οι: Σαμψούντα, Νεοκαισάρεια, Αμάσεια, Σεβάστεια, Αμισός, Τοκάτ(η), Γαζίουρα, Κόμανα και άλλες.

Studia Pontica I. A journey of exploration in Pontus Anderson John George Clark tsitenos.gr
Studia Pontica I. A journey of exploration in Pontus Anderson John George Clark

Ο J. G. C. Anderson, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου:

"Ακολουθώντας ένα σχέδιο εξερεύνησης στα κεντρικά και τα ανατολικά διαμερίσματα της Μικράς Ασίας που ξεκίνησα το 1896, πέρασα τους καλοκαιρινούς μήνες του 1899 ταξιδεύοντας στην Ανατολική Γαλατία και μέρος του Πόντου. Κατά το τελευταίο μισό του Ιουλίου και το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου, απόλαυσα την ευχαρίστηση και το πλεονέκτημα της συντροφιάς των κ.κ. J.A.R. Munro και F.B. Welch, που με συνάντησαν στην Σαμψούντα στις 9 Ιουλίου και εξερεύνησαν μαζί μου την πεδιάδα της Τοκάτης (Dazimonitis) και ένα τμήμα αυτού που ελπίζαμε να αποδείξουμε, και ευτυχώς καταφέραμε να αποδείξουμε, ότι είναι ένας σημαντικός ρωμαϊκός δρόμος από τα σύνορα στα Σάταλα προς το Βόσπορο μέσω της Νεοκαισάρειας (Niksar) και της Πομπηιόπολης (Tash Keupru).

Ήταν η πρόθεσή μου να δημοσιεύσω αμέσως έναν λογαριασμό ολόκληρου του ταξιδιού προτού να ξεθωριάσει η φρεσκάδα των πρώτων εντυπώσεων με την πάροδο του χρόνου, αλλά με εμπόδισαν να κάνω (*) έτσι από την πίεση απροσδόκητων επαγγελμάτων και βρήκα χρόνο μόνο για επιλέξτε μερικά tit-bits που εμφανίστηκαν στο περιοδικό Hellenic Studies για το 1900, σ. 151 ff. Στον ίδιο αριθμό του περιοδικού, ο κ. Munro δημοσίευσε τη σειρά ορόσημων που ανακαλύψαμε κατά μήκος της οδού του Πόντου (σελ. 159 κ.λ.π.), ενώ πρόσφατα συνέβαλε σε μια ιστορική μελέτη «Roads in Pontus, Royal και Ρωμαϊκά »με ειδική αναφορά στη νέα διαδρομή (ibid.f 1901, σελ. 52 ff.).

Η πρόσκληση του φίλου μου Καθηγητή F. Cumont, ο οποίος ακολούθησε την πορεία μας και συμπλήρωσε και επέκτεινε τη δουλειά μας με λαμπρή επιτυχία, μου δίνει τώρα την ευκαιρία να δώσω πλήρη περιγραφή του έργου, στο βαθμό που σχετίζεται με τον Πόντο, ερμηνευμένο σε μια φιλελεύθερη αντίληψη, ακόμα κι αν μπορούσαμε να ορίσουμε με ακρίβεια τα ακριβή όρια του Πόντου, δεν μπορούμε να τον δούμε εντελώς εκτός από τις γειτονικές περιοχές.

Στο πρώτο τμήμα του έργου μου, το οποίο ασχολείται εν μέρει με τα σύνορα μεταξύ του Πόντου και της Γαλατίας, κρίθηκε απαραίτητο για λόγους συνοχής και ευκρίνειας να εγκαταλείψουμε κατά καιρούς τη χρονολογική σειρά της εξερεύνησης, αλλά μετά η αφήγηση ακολουθεί την πραγματική πορεία της πορείας. Για τέτοιες αδυναμίες που μπορεί να βρει ο αναγνώστης - εγώ εγώ είμαι πολύ συνειδητοποιημένος από αυτά - θα ήθελα να ζητήσω την επιδοκιμασία του με το επιχείρημα ότι τα επαγγελματικά καθήκοντα μου άσκησαν τόσο έντονα για να αφήσω λίγο ελεύθερο χρόνο για την προετοιμασία του έργου μου και για τη λεπτομερή μελέτη που περιλαμβάνει απαραίτητα. Όμως, όπως είναι, το προσφέρω ως συμβολή στην ανεπαρκή γνώση μας για την ενδιαφέρουσα γη.

(*) Τα αποτελέσματα των προηγούμενων ταξιδιών μου είναι εντυπωσιακά ως επί το πλείστον δημοσιεύθηκαν στο Joum. Bell. Stud., 1897, σελ. 396 ff. ; 1898, σελ. 81 ff. και 340 ff. ; 1899, σελ. 34 fi. και 280 ff. 

Εικόνες βιβλίου

Μια από τις σημαντικότερες εικόνες είναι αυτή που παρουσιάζονται, τα λίθινα βάρη ενός ελαιοτριβείου στον Πόντο.

Λίθινα βάρη ελαιοτριβείου του Πόντου.

Άποψη της Αμασείας με τους λαξευτούς τάφους των Βασιλέων.

Άποψη της Νεοκαισαρείας από τα νότια.

Άποψη του κάστρου της Νεοκαισαρείας.

Ο ποταμός Ίρις (Γεσίλ Ιρμάκ) από τη θέση της Κομάνας της Ποντικής.

Τα ερείπια της Κομάνας Ποντικής.

Άποψη της Τοκάτης.

Άποψη της αρχαίας Γαζίουρας (Τουρχάλ)

Χάρτες

Στο βιβλίο υπάρχουν 9 χάρτες των περιοχών από όπου πέρασαν οι 3 περιηγητές.

Περιοχή νότια και ανατολικά του Τσόρουμ.

Περιοχή μεταξύ Γκιουμούς Χατζίκοϊ και Αμασείας.

Περιοχή μεταξύ Κιοχνέ, Ζίλε και Σουλού Σεράι.

Περιοχή ανατολικά Σεβαστούπολης.

Περιοχή μεταξύ Νεοκαισαρείας και Τοκάτης.

Πεδιάδα Καζ από Τοκάτη μέχρι Γαζίουρα.

Περιοχή από το Νεοκαισάρεια έως Ευπατόρια.

Περιοχή μεταξύ Χάβζα και Λαοδικείας.

Περιοχή μεταξύ Χάβζα και Βεζίρ Κεπρού.

Στοιχεία βιβλίου

  • Τίτλος βιβλίου: Studia Pontica I. A journey of exploration in Pontus
  • Συγγραφέας: Anderson John George Clark (1870-1952)
  • Εκδότης: H. Lamertin
  • Τόπος έκδοσης: Βρυξέλες
  • Έτος έκδοσης: 1903

Πρόσβαση στο βιβλίο

Το βιβλίο παρέχεται δωρεάν διαδικτυακά (online), από τη βιβλιοθήκη Internet Archive (www.archive.org)

ℹ Το αρχείο φιλοξενείται στους διακομιστές της πηγής. Για το είδος άδειας χρήσης και εκτύπωσης επισκεφθείτε την σελίδα καταγραφής του στην πηγή.

📁 Τύπος Αρχείου: pdf , Μέγεθος: 6,4 MB , Σελίδες: 142

🌍 Πηγή:Internet Archive

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις