Ο τάφος Aynalı Magara στην Αμάσεια

3 χιλιόμετρα περίπου ΒΑ της Αμάσειας βρίσκεται ένας λαξευτός τάφος γνωστός ως Aynalı Mağara (Αϊναλί Μαγαρά) που σημαίνει στα τούρκικα "Σπηλιά του καθρέπτη". Το όνομα αυτό το έλαβε διότι η πρόσοψή του είναι λεία και μοιάζει με καθρέπτη.

Στην παρούσα ανάρτηση δε θα ερευνήσουμε την ιστορία του τάφου αλλά μόνο την επάνω επιγραφή που υπάρχει σκαλισμένη στην πρόσοψή του και διασώζεται μέχρι και σήμερα. Πολλές είναι οι υποθέσεις που μπορείτε να βρείτε για την επιγραφή ψάχνοντας στο διαδίκτυο . Όλες αυτές οι υποθέσεις στηρίζονται σε μια συγκεκριμένη βιβλιογραφία. Η δικιά μου πηγή δίνει την επιγραφή με το παρακάτω σχεδιάγραμμα.


ΓΗΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ 
Η πηγή επιβεβαιώνεται και από την σημερινή κατάσταση της επιγραφής. Έχω πάρει μια πρόσφατη φωτογραφία και επικεντρώθηκα στο ζητούμενο.

Χάραξη περιγράμματος πρώτου γράμματος. Το δεύτερο γράμμα είναι ξεκάθαρα το "Η".

Μέτρηση διαστάσεων πλάτους γραμμάτων. Ο σκαλιστής θα χρησιμοποιούσε το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς. Για το λόγο αυτό σχεδίασα ένα ορθογώνιο πλαίσιο κάτω από το γράμμα "Η" και το ίδιο πλαίσιο το μετέφερα πάνω από το ζητούμενο πρώτο γράμμα. Το πλάτος είναι σχεδόν ίδιο -λάβετε υπόψιν την γωνία λήψης της φωτογραφίας.


Μερικές ακόμα φωτογραφίες με σκιάσεις αυτή τη φορά.ΓΗΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ λοιπόν και όχι ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ή ΤΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ
Ιούλιος 2018
Τσιτενός

Σχόλια