ΕΠΙΚΟΛΛΗΘΕΙΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΤΩ ΛΑΡΥΓΓΙ ΜΟΥ ΕΑΝ ΕΠΙΛΑΘΩΜΑΙ ΣΟΥ ΠΟΝΤΙΑ ΓΗ

Κειμήλια Πόντου (Τραπεζούντα,Αμάσεια,Σεβάστεια,Κασταμονή)

Μία φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις, πόσο μάλλον τέσσερις. 
Τέσσερις τόποι, Σεβάστεια, Τραπεζούντα, Αμάσεια και Κασταμονή. Τέσσερις ιστορίες με κοινό τέλος, την προσφυγιά και την λήθη. Ποια είναι η συνέχεια της ιστορίας των πρωταγωνιστών των κειμηλίων που θα παρουσιάσω, μετά την Έξοδο από την Γη του Πόντου;
Σεβάστεια - Θεσσαλονίκη

Ο Τοπικός Σύλλογος Ποντίων Θεσσαλονίκης και Περιχώρων πιστοποιεί ότι ο Χρυσόστομος (Χρήστος) Ιακωβίδης του Παρασκευά και της Δέσποινας που επαγγέλεται γιατρός και κατάγεται από τη Σεβάστεια διοικήσεως Αμασείας αφίχθηκε τον Αύγουστο 1924 μετά των μελών της οικογένειάς του Μελπομένης (45), Χαραλάμπους (10) και Γιώργου (8) στην Θεσσαλονίκη. Το Πιστοποιητικό έχει αύξοντα αριθμό 1071.

Πιστοποιητικό Τοπικού Συλλόγου Ποντίων Θεσσαλονίκης και περιχώρων

Η οικογένεια του ιατρού Χρυσόστομου (Χρήστου) Ιακωβίδη (1926)

Σφραγίδα Επιτροπής Απογραφής Προσφύγων Δήμου Θεσσαλονίκης

Τραπεζούντα

Οικογενειακή φωτογραφία σε κάδρο οικογένειας από την Τραπεζούντα Πόντου περί το 1890-1900. Υπάρχει μεταχρονολογημένη σημείωση "Μαθητής του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας με την οικογένειά του, 1890-1900".

Μαθητής του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας με την οικογένειά του (1890-1900)

Λεπτομέρειες...

Τραπεζούντια γυναίκα


Τραπεζούντιος νοικοκύρης 


Τραπεζούντια κόρη


Τραπεζούντιος νεαρός άντρας


Τραπεζούντιος μαθητής

Αμάσεια

Πιστοποιητικό Γεννήσεως και Βαπτίσεως του Ιωάννη, πιθανώς Αργυρόπουλου που γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1917 στην Αμισό. Το Πιστοποιητικό έχει αριθμό 81 και εκδίδεται από την Μητρόπολη Αμάσειας Πόντου.
Ανάδοχος είναι Εριφύλλη Π. Χατζησάββα και ο ιερέας που τέλεσε το Ιερό Μυστήριο της Βαπτίσεως είναι ο παπά Ηλίας, το επώνυμο είναι ακατάλυπτο.

Πιστοποιητικόν Γεννήσεως και Βαπτίσεως

Κασταμονή

Μηνιαίος Έλεγχος του μαθητή της ΣΤ' τάξεως Σταύρου Κ. Σταύρογλου που φοιτούσε στο ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ στην Κασταμονή Πόντου το 1902.
Μηνιαίος Έλεγχος Μαθητή ΣΤ' τάξεως Αρρεναγωγείου Παπάζογλου Κασταμονής Πόντου
Από τον Έλεγχο μαθαίνουμε τα δώδεκα μαθήματα που διδασκόταν τα παιδιά της ΣΤ' τάξεως και τα οποία ήταν: Θρησκευτικά, Ελληνικά, Σύνταξις, Τεχνολογία, Γραμματική - Συντακτικό, Ορθογραφία, Αριθμητική, Γεωμετρία, Ελληνική Ιστορία, Ρωμαική Ιστορία, Γεωγραφία και Τουρκικά.

Τσιτενός
Ιανουάριος 2018

Πηγή

1 σχόλιο: